Hoe gebruik je een katoenen

Katoen frezen is de meest populaire vorm van bedrukt textiel. Het nadeel van katoen is dat het vrij snel kreukt.

Zeefdruk vereist een houten of aluminium frame en een stencil, dat op een scherm wordt weergegeven, waarbij het frame op het stencil drukt om inkt door het frame naar het scherm te leiden. Een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van een reactief frame staat bekend als zeefdruk.

E millisequentie die wordt gegenereerd door een patroon met 10 kleuren af te drukken vereist een methode die meerdere overlappingen weergeeft. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van een wi-fi pufje, meestal wit, om het scherm onmiddellijk te laten pieken voordat het het frame verlaat. Met deze techniek kan men tot 100 kleuren tegelijk op de stof afdrukken.

De laatste jaren is een nieuwe techniek ontwikkeld die bekend staat als thermische stralingstransfer. Het gaat hierbij om de overdracht van warmte, die resulteert in de overdracht van lichtgolven door polymeerdoek. Thermische straling kan dus beelden overbrengen en ook de schijnbare kleur van het doek veranderen en kan ook krimp veroorzaken.

Voor kleurendruk daarentegen is geen specifiek soort textiel vereist. Andere hoogwaardige vezels, zoals vlasvezels en sojavezels kunnen worden gebruikt. Voor kleurendruk zijn een lage vochtigheidsgraad en ultraviolet licht vereist. De geproduceerde kleuren liggen strak op het textiel en kunnen worden gebruikt om textielbedrukkingen te maken die variëren naar gelang van de stijl en de inhoud van het gebruikte textiel. Voorheen werd voor kleurendruk gebruik gemaakt van zware oliën, die na langdurig gebruik vervaagden.

De nieuwe techniek wordt echter bereikt door grijze kleuren lichter te maken met een kleurstofonderzetter. Een eenvoudige methode is de bereiding van een kleurstof-ondermenger met behulp van methopreen, een stof die uit meststoffen wordt gewonnen. Het is geen bijzonder effectief bestanddeel in de meeste kleurpublicaties. De kleurstofsubester heeft echter een heldergele kleur en wordt gemakkelijk uitgewassen. De meeste kleurenpublicaties geven de voorkeur aan tonerdruk, waarbij een transparante, ongekleurde beschermlaag op het textiel wordt aangebracht voordat het wordt geverfd. Hierdoor komt de kleurstof op het textiel te liggen en niet direct op de stof, wat inktverspreiding bespaart.

Hand Loving

Over het algemeen worden met de hand geverfde zijden kledingstukken volgens de oude traditionele methoden vervaardigd, en werden vaak gebruikt als gepersonaliseerde cadeaus. Bij een dergelijke techniek wordt het kledingstuk echter eerst geweekt in water dat een wasmiddel bevat. Men laat het water enige tijd staan om eventuele zeep of vet te verwijderen. De zeep of het vet kan worden verwijderd door toevoeging van = of zuur. Vervolgens wordt het kledingstuk in de wasmachine gewassen. Na het spoelen wordt het proces omgekeerd om de zeep of het vet te verwijderen. De gewenste kleuren worden dan overgebracht door het oppervlak af te schrapen of het kledingstuk op te rollen. Deze kledingstukken worden met het normale wasproces gewassen, of, indien zij in de machine moeten worden gewassen, eerst in de droger gestopt. Vervolgens moet het kledingstuk 25 tot 30 minuten in de machine blijven staan om de kleur te laten zetten en ontwikkelen. De voorkeurtemperatuur voor deze kledingstukken is 60C.

Neem de tijd om de vele mogelijkheden te verkennen die voor u liggen met moderne kledingbedrukkingstechnieken.

Lees meer:
Gepersonaliseerde relatiegeschenk